Het eerste snoep
De eerste echte snoepjes ontstonden in het jaar 1510, dat was in het Graafschap Vlaanderen. Vroeger werd snoep suikerwerk genoemd, ze smolten rietsuiker en voegde er bepaalde smaken aan toe. In het begin was het snoep vooral bekend bij de rijke mensen. Bij belangrijke gebeurtenissen werden er zelfs kleine suikerwerkjes gemaakt. In 1747 ontdekte een Duitse apotheker dat je suiker goedkoper kon maken, dat kwam omdat hij ontdekte dat je suiker ook uit suikerbieten kan halen. Sinds die tijd konden ook minder rijke mensen suikerwerk betalen.

Oertijd
In de oertijd hielden mensen al van zoet, als de mensen eten gingen zoeken namen ze bijna altijd zoete vruchten mee. De eerste echte zoetstof die de mensen gebruikte om eten zoet te maken was honing. Al in 3000 jaar voor Christus wisten de mensen in India hoe ze suiker uit het suikerriet moesten halen.

Stevia
Stevia is een nieuwe soort suiker in Nederland, het is een zoetmiddel maar het word soms ook gebruikt om snoep te maken. Stevia is een honingkruid, het komt voor in Zuid en Centraal-Amerika en het komt voor in het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. Stevia word in die landen al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel, medicijn drankjes en in kruidenextracten. De Stevia plant kan tot 1 meter hoog worden, hij heeft smalle bladeren die tot 3 centimeter lang worden. De Stevia staat graag in een warme en vochtige lucht, toch houdt de plant niet van regen.

Van vader op zoon
Rond 1850 kreeg een broodbakker die Izaak van Melle heette een idee, om ook snoep te gaan maken. Hij bedacht met zijn zoon balletjes en zuurtjes die de mensen super lekker vonden. Het snoep was zelfs zo lekker, dat in 1900 door zijn kleinzoon Izaak, de eerste van Melle-suikerfabriek werd geopend. De fabriek werd zo beroemd dat het zelfs in het buitenland bekend werd. De eerste export was naar Indonesië, dat heette toen nog Nederlands-Indië. In Polen hadden ze een heerlijk fruitsnoepje gevonden, daar hebben ze fruittella van gemaakt. In 1932 kwamen de eerste fruittella snoepjes uit de fabriek gerold.